7 trin til suveræn ledelse 8

Buddha

Jeg faldt lige over en artikel ovre på business.dk. En af de der popsmarte artikler, der lover guld og grønne skove, hvis du bare siger de rigtige pop-ting og i øvrigt springer over, hvor gærdet er lavest.

Artiklen handlede om, hvordan man bliver en bedre chef ved brug af Buddhismen og meditation. Som om, at man kan lære at meditere på et AMU weekendkursus eller noget tilsvarende. Det irriterer mig sgu, at man på den måde slår plat på flere tusinde års tradition og historie i et forsøg på, at score den hurtige gevinst.

Men fortvivl ikke… jeg har naturligvis den sande opskrift. Læs her, hvordan du bliver en suveræn chef eller et bedre menneske. Meditation, Buddhismen og ikke mindst Zen, som jeg selv har erfaringer med, leverer varen.

Meditation
Ordet er allerede slidt og lugter lidt af pendul-healing, rosakvartskrystaller og tarot kort. Desværre. For meditation er en fremragende metode til, at opnå indsigt og blive afklaret. Og det kan alle have glæde af.

Meditation handler dybest set om, at opnå en sindstilstand, der indenfor kampsporten kaldes Mushin. Mushin lader sig svært oversætte til dansk, men på engelsk betyder det noget i retning af “no-mind”. Det handler om at undertrykke de rationelle tanker for et stund, så man opnår direkte forbindelse mellem observation og handling. Det tager meget lang tid at lære, og nogen lærer det bare aldrig.

I det moderne samfund og ikke mindst mediebillede – specielt på nettet – skal alting gerne koges ned til punktform. Det skal være hurtigt, let fordøjeligt og spændende. Det giver det jo både stress og spændingshovedpine at overskue artikler på mere end 100 ord. Så derfor har jeg naturligvis gjort “min” visdom så let fordøjelig for dig, som overhovedet muligt. Vi kan jo ikke have, at du skal langtidssygemeldes med fibromyalgi* bare fordi, du gerne vil lære om meditation.
Så hold fast, for nu går det løs!

Sådan gør du!
1. Træn meditation dagligt. Træn det rigtigt i midst ét år!

2. Træn noget mere i endnu et år.

3. Need more practice!

4. Træn flere gange hver dag det næste års tid.

5. Gentag punkt 4 endnu et par år.

6. Prøv om du kan træne lidt mere det næste års tid eller to.

7. Tillykke! Du har nu trænet i mindst 7 år.  Måske – MÅSKE – du er ved at have et basalt begreb om meditation og en større forståelse af dig selv og dine opgivelser. Måske du har oparbejdet en hvis evne til, at være til stede i nuet og ikke lade dine rationeller tanker flyve i øst og vest, mens du stresser rundt i din 14 timers arbejdsdag. Hvis ikke… så gå tilbage til punkt 1, og begynd igen.

Thats it boys and girls! Ingen hokus pokus. Ingen nemme tricks. Ingen genveje og ingen lave gærder, man lige kan springe over. Det var nok ikke lige sådanne syv punkter du havde regned med, var det? Men det er altså sådan verden ser ud. Du får ikke hurtig ROI på dit meditationskursus i “lederklubben” eller på et gå-hjem-erfa-møde. Sådan er det bare.

Jeg har sagt det før, men siger det gerne igen:
Der er ingen genveje til noget sted, der er værd at tage hen!

Hjemmeopgave: Meditér lidt over visdommen i overnstående udsagn.

*) Fibromyalgi er en fupsygdom man giver til kroniske hypokondere.

8 thoughts on “7 trin til suveræn ledelse

 1. Skriv noget... Frede U 16. aug 2009 0:39

  Osu! sad selv den anden dag og læste i… ja, en af “de der” bøger. “sådan bliver du verdensmester i alting på 30 dage”- juhu. De trængte sku til en over nakken:-)

 2. Skriv noget... Jan 16. aug 2009 11:25

  Hehehe… verdensmester i alting på 30 dage. Så er de jo alligevel semi-seriøse i den bog du har kigget i. De fleste andre gør det jo på 7 dage – eller mindre 😀

  Det er sgu trættende, at den moderne verden tilsyneladende har glemt det oldgamle faktum, at hvis man vil være god til noget, så kræver den en vedholdende indsats. Det kræver træning, træning, træning. Det kræver tilvalg og fravalg, og det kræver tid.

 3. Skriv noget... John Lundgreen 18. aug 2009 11:08

  Så tager du patent på konceptet, som du kalder “Leadertation”.
  Og vupti … der er et WAUV-management buzzword, du kan tjene penge på.

 4. Skriv noget... Jan 18. aug 2009 14:03

  Haha… hmmm… måske der ligger en forretningsidé der? 😉

  Ah, og så alligevel ikke. Der er vist krejlere og svindlere nok i denne verden i forvejen.

 5. Skriv noget... jack 20. aug 2009 10:43

  “Der er ingen genveje til noget sted, der er værd at tage hen!”

  Du har garanteret oprettet en genvej til din blog på skrivebordet eller lign.

  Tag den 😉

 6. Pingback: Det tager 10000 timer at blive rigtig god - sådan er det bare.

 7. Skriv noget... Jan 20. aug 2009 14:04

  Hmmm… god pointe Jack 😀

Leave a Reply