Babylon 5 11

Langt om længe er det lykkedes mig at komme igennem Babylon 5 the Complete Collection. Samling består af fem sæsoner af Babylon 5, en 5-7 TV film samt en spin-off serie på 13 afsnit kaldet Crusade. Det er en pænt omfattende samling, men indholdet lader en del tilbage at ønske.

Babylon 5 vs Star Trek Deep Space 9
Manden bag Babylon 5 – J. Michael Straczynski (JMS) – kom i 1989 til Paramount TV og foreslog dem, at de skulle lave en TV serie der foregik på en rumstation. Det syntes Paramount ikke var nogen god idé, og JMS måtte finde andre, der ville sponsorere hans TV serie om livet på en rumstation.

Paramount skiftede åbenbart mening på et tidspunkt, for i 1993 kom de med deres egen serie – Star Trek DS9 – som foregår på…. *trommelhvirvel*… en rumstation!
Deep Space 9 havde premiere på amerikansk tv et par uger før Babylon 5, så naturligvis er dette medvirkende til, at der er lidt kontroverser omkring, hvem der havde ideen til hvad, og hvornår.

Essensen er dog, at der er mange ligheder mellem B5 og DS9 på det helt grundliggende plan. Og da jeg synes at DS9 var den bedste af Star Trek serierne, så skulle det jo næsten ikke kunne gå galt… eller hvad?

Væltet lokum
Hvis Babylon 5 var mad, så ville det være “væltet lokum”. Den slags spejderlejr mad, hvor man blander alt for mange, og alt for dårlige, ingredienser sammen i en stor gryde og lader det koge en 5-8 timer. På samme måde er det som om at folkene bag B5 har proppet alt for mange, og alt for lidt gennemarbejdede, ideer ind i en TV serie, og så ellers håbet på, at det på magisk vis ville blive til “gourmet mad”. Det gjorde det bare ikke!

Det eneste positive jeg kan sige er, at karatérerne i serien absolut ikke er entydigt gode eller onde. Der er mange gråzoner og man ved aldrig helt hvor man har folk. Det giver realistisk dynamik som helt sikkert har været forfriskende – tilbage i 90’erne – hvor Star Trek dominerede fuldstændigt med deres moralsk sort/hvide historiefortælling.

Det ændrer dog ikke på, at det simpelthen ikke er godt nok udført. B5 er dårligt håndværk på samtlige fronter.

CGI
B5 var den første TV serie, som gik planken ud med hensyn til computergrafik. I stedet for miniature modeller blev alt computeranimeret fra starten. Rumskibe, fremmede planeter og Babylon 5 rumstationen. Men, i 1993 da serien startede var CGI bare ikke særlig godt. Nej, lad mig omformulere det: Det var røv-elendigt! Selv efter 90’er standard er effekterne så ringe lavet, at det er pinligt, og man burde have vidst bedre. Serien havde fortjent bedre…

Dog er det også helt åbenlyst, at for hver sæson man kommer igennem stiger kvaliteten af computereffekterne mærkbart. Det ændrer dog ikke på, at det tekniske i serien er så ringe udført, at det trækker hele oplevelsen mærkbart ned.

Lyddesign
Det er meget normalt at man efterbehandler TV serier og film og laver lyddesign. Det hjælper med til at skabe illusionen af, at skuespillerne befinder sig der, hvor det skal forestille at de befinder sig. I Star Trek er der altid en dyb rumlen – ligesom på en færge – der skaber illusionen af, at man befinder sig på et (rum)skib.

Babylon 5 har vist sparet den slags væk. Derfor er det ofte nemt at høre, at skuespillerne befinder sig på en scene lavet af spånplader, billig plasktik og gaffertape… 😉
Men når broen på en fancy rumstation lyder præcis som havde det været et haveskur de stod i, så falder det hele bare til jorden.

Nej, jeg kan ganske enkelt ikke anbefale Babylon 5… på noget plan.
De mange TV film og spin-off serien som også er med i pakken har jeg bevidst slet ikke nævnt endnu. Det skyldes at de ganske enkelt rangerer fra ligegyldige og intetsigende til direkte pinligt ringe. Jeg fatter ganske enkelt ikke hvordan den serie nogensinde blev et hit. Måske du kan hjælpe med at afklare det, hvis du har set serien?

11 thoughts on “Babylon 5

 1. Skriv noget... Rasmus 6. aug 2011 11:24

  Ved det ikke skal skrives her Jan men det er lang tid siden man har hørt fra dig 🙂

  Håber snart du kommer med nogle nye ting at skrive om 🙂

  God sommer

  /Rasmus

 2. Skriv noget... Jan 8. aug 2011 1:58

  Jeg er glad for at høre, at mine udgydelser er savnet 🙂

  Dog har jeg haft noget travlt her på det sidste, så blogindlæg har ikke været så højt på listen. Men jeg skal se at opprioritere det snart 🙂

 3. Skriv noget... Sebastian 13. aug 2011 13:09

  Hehe, det er fandeme også en lang serie. – Personligt kom jeg ikke helt igennem, og når du ikke kan anbefale den, så tror jeg ikke lige jeg gider sætte mig ned og se videre igen.

 4. Skriv noget... Morten 26. aug 2011 20:15

  Nu er der slet ingen, som gider se de serier mere! Du har du lige sørget for ;D

 5. Skriv noget... Jan 26. aug 2011 21:46

  Hehe… det ville være dejligt hvis jeg havde sådan en magt til at bestemme hvad folk ville se. Så kunne jeg også indirekte diktere film og TV selskaber hvad de skulle producere.

  Så kunne jeg godt garantere, at fordummende reality-TV ville blive afskaffet, og der ville komme meget mere BSG! 😀

 6. Skriv noget... Thomas 26. dec 2011 11:15

  Syntes ikke helt det er fair at bedømme Babylon 5 så hårdt. Det er også lang tid siden efterhånden siden det blev sendt.

  Jeg tror den karakter den får på IMDB er passende.

  http://www.imdb.com/title/tt0105946/

 7. Skriv noget... Jan 26. dec 2011 13:33

  Fair??? 🙂

  Min anmeldelse skal jo kun udtrykke hvad jeg synes… uanset om det så er fair eller ej 🙂

  At serien ikke er helt ny er ingen undskyldning. Så gammel er den jo heller ikke, og der er mange andre TV serien fra den tid…eller ældre, som stadig holder.

  Babylon 5 prøvede en del nye ting af, og hatten af for modet til at gøre det. Men de fejlede efter min bedste overbevisning. Serien havde helt klart fortjent bedre…

 8. Skriv noget... Bo Lyhne 8. jan 2012 22:52

  Jeg så Babylon 5 for efterhånden noget tid siden og jeg må indrømme, at jeg er meget enig med dig Jan – det er simpelthen ikke værd at bruge tiden på. Jeg nåede aldrig serien igennem, da jeg ikke synes det var specielt troværdigt og derved havde svært ved at leve mig ind i fortællingen. Jeg droppede den igen.

 9. Skriv noget... Jan 8. jan 2012 23:15

  Det er faktisk en meget god pointe Bo. Det er lige præcis svært at leve sig ind i det, fordi det ganske enkelt er så dårligt udført rent teknisk.

 10. Skriv noget... Jens Christian 27. mar 2012 19:27

  Jeg faldt lige over denne side da jeg var i færd med at google lidt på min all-time favourit Sci-Fi serie; Babylon 5.

  Som alle serier har den sine vorter og ja, i 1994 var CGI i sin spæde barndom, med grafik genereret på Commodore Amigaer, og det er hamrende ærgeligt, at selv om folkene bag serien skød alle episoder, også de allerførste, med udstyr så de senere kunne konverteres til nær-HD, 16:9 format, så gik spare-økonomerne af med sejren, konverteringen blev aldrig foretaget, og vi fik aldrig lov til at se hvor flot B5 kunne blive. De havde en begrænset mængde penge at gøre godt med, ikke et uudtømmeligt budget.

  Men kig bag om disse, trods alt små irritationsmomenter, og der venter en enorm belønning for den der sætter pris på kompleksitet, detaljerigdom, humor, forholdsvis videnskabeligt baseret Sci-Fi, kommentarer til politik, religion, seksualitet, samfund, menneskelige relationer, filosofi, nationale/overstatslige/planetære institutioner, karakterudvikling og relationer imellem forskellige racer og kulturer. Læg dertil en episk kamp imellem det gode og det onde, hvor opdelingen sort/hvid på et tidspunkt antager et uendeligt antal af grå nuancer, i et til tider ikke lineært univers med forudanelser, profetier, og en fantastisk histore der ikke ophører selv den dag solen går Nova, ja så er man endog særdeles godt underholdt, imens man får præsenteret en perlerække af interessante betragtninger.

  Musikken af Christopher Francke fungerer forbilledligt som yderligere et lag der understøtter og beriger denne saga, og som også sagtens kan stå alene.

  Jeg har læst og set Science-Fiction i snart 40 år; Arthur Clarke, Greg Bear, Gregory Benford, Stephen Baxter, Iain Banks, Peter F. Hamilton, Star Trek TOS, TNG, DS9, Voyager osv. osv. Aldrig har jeg dog oplevet ens serie, et univers, der har haft samme påvirkning på mig.

  B5 er guld! Den er dyb. Den er cerebral. Men det er selvølgelig blot min uforbeholdne mening. 🙂

  Et par gode quotes:

  Londo: What reasonable explanation is there for the slaughter of unarmed civilians?

  G’Kar: Curious. We wondered the same thing when you invaded our world. The wheel turns, does it not, Ambassador?

  Londo: We should have wiped out your kind when we had the chance.

  G’Kar: What happened? Run out of small children to butcher?

  G’Kar: And you have no idea how that [a black flower sent to G’Kar as a sign that he is about to be assassinated] got into my bed?

  Na’Toth: Ambassador, it is not my place to speculate on how anything gets into your bed. Your reputed fascination with Earth women, for instance.

  Og så lige på falderebet en universel sandhed. 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=bVLkxSSvegc

  Lidt mere detaljeret gennemgang af serien: http://en.wikipedia.org/wiki/Babylon_5

 11. Skriv noget... Jan 27. mar 2012 20:14

  Jens Christian, jeg er meget enig i dine betragtninger omkring det uendelige antal gråtoner som serien formår at repræsentere når det kommer til det gode vs det onde.

  Jeg synes så også bare det er meget svært at leve sig helt ind i det, når resten er så teknisk ringe udført at det nogle gange skriger til himlen.

  Dog er der ingen tvivl om, at B5 har været med til at åbne op for, at sci-fi serier er blevet mere “realistiske” i forhold til for eksempel Star Trek og deres allestedsnærværende politiske korrekthed.
  Og det kan vi kun være taknemmelige for 🙂

Leave a Reply