Firefly

En sci-fi western serie, med tydelige spor af kinesisk. Lyder det som noget underligt noget?

Ja, og det er det på sin vis også. Men af komplet uforklarlige årsager, og imod alle odds, så holder Firefly 110%. Og det er kult nok til, at selv Google har ladet sig inspirere.

Serien er skabt af Josh Whedon tilbage i 2002. Whedon er manden bag serier som Buffy the Vampire Slayer, Angel og Dollhouse, og handler om – ja, hvad handler Firefly egentlig om?

Plottet
Firefly handler om besætningen på det lille rumskib Serenity, som flyver rundt i udkanten af et solsystem i 2517 og laver småkriminelle jobs, såsom at røve “posttoget” eller fragte stjålen kvæg (i et rumskib). De fleste besætningsmedlemmer er fra den tabende side i en “galaktisk borgerkrig” og de forsøger således for det meste, at undgå myndighederne i form af  Alliancen – Der er en tydelig sammensmeltning af amerikansk og kinesisk kultur.

Besætningen består af kaptajn Malcom “Mal” Reynolds, der leder gruppen fra planet til planet, i jagten på det næste job, der kan give penge i kassen. Til trods for at han er småkriminel, er han den gode leder, der først og fremmest bekymrer sig om sin besætning. Med sig har han en førstestyrmand (kvinde), en pilot, en muskelmand, en kvindelig mekanikernørd, en high class prostitueret, en missionær, en højt specialiseret læge og dennes mentalt forstyrrede lillesøster. Det er en noget broget flok og det kommer der mange sjove episoder ud af.

I serien er det ikke unikt at se mænd i klassiske cowboy outfits, med seksløbere, spise fællesspisning i et køkken, der ligner noget fra “Det Lille Hus På Prærien”, ombord på et rumskib, med en Buddha statue og kinesiske skrifttegn i baggrunden… men det holder. Det er en lille og skæv niche, det indrømmer jeg gerne. Men det er simpelthen kanon.
TV stationen Fox aflyste dog serien allerede efter 14 afsnit, hvoraf kun de 11 var nået at blive vist, så noget tyder på, at de smarte pengemænd hos Fox ikke er enige med mig. Men dem om det.

Kult
Men så skete der det, der altid sker, når en sci-fi serie er skruet godt nok sammen. Det gik hen og blev kult. Det fik Fox til at vise de sidste tre afsnit af serien, og det hele blev udgivet som en DVD boks.

Så blev det endnu mere kult.

I 2005 blev der så lavet en rigtig film, Serenity, som skulle samle alle de løse tråde op og afslutte historien. And that’s it. Der findes kun de 14 afsnit og én film.

Og hvor kommer Google så ind i billedet?
Jo, i Firefly, som jo alt andet lige indeholder en del high tech gadgets, selvom folk går klædt som cowboys, kan man sende hinanden waves. Waves er ikke bare emails, men mere en sammensmeltning af emails, live chat, multimedier… you name it. Et navn og koncept som Google indførte for ikke så forfærdeligt længe siden, med deres, ja, Google Wave. Det blev vist aldrig rigtig nogen succes for Google, men Firefly, bliver mere og mere en succes som tiden går. Og det er rigtig kult 🙂

Leave a Reply