Fordummende pøbel TV 10

Jeg ved godt, at TV altid har været passiv underholdning, hvilket af nogen vil blive betegnet som værende fordummende. Det er jeg dog ikke helt enig i. En god historie, der er vel fortalt, kan sagtens være tankevækkende, hvis bare pointen er andet, end at springe ting i luften. Derudover er der TV kanaler, som har dedikeret sig til at være oplysende eller blot nørdet på deres egen lille niche.

Begge dele er alvorligt på retur og TV er efterhånden reduceret til talerør for mere eller mindre perfide platinblondiner, adfærdsforstyrrede steroide knejter, der alle er for dumme til at blive til noget regulært, og for uprofessionelle til at blive pornostjerner. Et propaganda organ der taler til laveste fællesnævner, der i det moderne teknologiske samfund er alvorlig for nedadgående, nu hvor Darwins principper om “survival of the fittest” er sat ud af spil.

Discovery Channel
Discovery Channel var en af mine absolut favorit kanaler på TV. De sendte gode velproducerede programmer, man kunne blive klogere af. Det er slut med det. I dag, hvor alting skal være “reality”, sender de stort set ikke andet end dysfunktionelle mekanikere, der bruger mere tid på at slås indbyrdes, end de bruger på at lave motorcykler/biler.

Nåh nej vent, de sender også en hel masse programmer om at fiske. Krabber. Sværdfisk. Hvaler… og sikker også en hel masse andre dyr. Sig Hansen er uden tvivl en bad ass ishavsfisker. Men hvad lærdom er der i af se 10 sæsoner med ham og hans folk, der fisker krabber? Er én sæson ikke nok. Hvad nyt er der at lære? Sejl ud… smid tejner i vandet… vent på fangst… hiv tejner op af vandet… sejl hjem.

Selv Mike Rowe er for længst løbet tør for Dirty Jobs. Nu har han bare almindelige jobs. Det er lige præcis så røvssygt, som det lyder. Så nu ser jeg aldrig rigtig Discovery Channel længere. For de lærer mig ikke længere noget nyt. De oplyser mig ikke om noget relevant. 

Heldigvis har jeg fundet ud af, at National Geographics har samlet teten op… det er en glædelig nyhed.

Sci-fi
Ja, jeg ved godt de har skiftet navn til SyFy, hvilket jeg vil vende frygteligt tilbage til.
Selvom det er længe siden jeg har kunnet se Sci-Fi Channel, så var de i gamle dage fyrtårnet indenfor nørdet niche tv, nemlig science fiction, fantasy og horror. En ikke helt så lille niche som nogen måske tror. Desværre er selv Sci-fi Channel faldet i tidens pop-fælde og har ændret deres profil, så den i højere grad matcher den bøvsende og pruttende pøbel. Væk er de kvalitets-TV-shows, som var garant for, at der blev fortalt historier, der turde forestille sig et anderledes samfund i fremtiden. Væk er de gode historier om Good vs Evil, om riddere og helte… og mandsmod og skønne møer. Historier der formidlede nogle gode sunde værdier.

Næh, nu skal kanalen være “ung og smart” så navnet er ændret til SyFy. Gode solide science fiction shows bliver ikke længere sponsoreret af kanalen og er derfor strøget fra sendefladen til fordel for WWF. Ja,… wrestling! En pseudosport. Et moderne gøglercirkus, der uvist af hvilke årsager trækker tusindvis af seere hver eneste fredag, og som Syfy nu har købt rettighederne til. En falsk sport, hvor ølbøvsende bonderøve hepper og hujer som om der rent faktisk var noget på spil, ligesom de tror at NASCAR er et rigtigt motorløb. Hold da fast, nu kommer der endnu et venstre sving!

Det er DIN skyld!
Ja, din! Fordi du sidder og synes at Paris Hilton og Sidney Lee bare er så seje. Fordi du hylder ligegyldigheden med din fjernbetjening og tuner ind på intetsigende realityshows, hvor falske overfladiske idioter kæmper om at blive årets dumme svin på en tropeø. Fordi du fejlagtigt tror, at gourmet består i at se kendte mennesker lave mad til andre kendte mennesker, mens du selv æder en frostpizza fra Fakta… deep pan med ekstra transfedt og palmin! Du er skyld i, at alle bliver både federe og dummere af, at se TV nu om dage.

Vi andre, vi må fordrive tiden med at skrive blogindlæg, for der er jo ikke en skid i skærmen!

10 thoughts on “Fordummende pøbel TV

 1. Pingback: Tweets that mention Fordummende pøbel TV -- Topsy.com

 2. Skriv noget... Frank Hellerup Madsen 26. jan 2011 12:11

  Discovery Channel var fantastisk i “gamle dage” (sådan ca. anno midt-halvfemserne og en del år frem). En endeløs række af krigsdokumentarer og film med hajer i.
  Det var da også et fantastisk koncept, at de splittede sig ud på en stribe kanaler med hver deres tema. Bare ærgerligt for mig (og ligesindede), at jeg kun havde adgang til den skrammelkasse, der blev efterladt tilbage på deres gamle hovedkanal.

 3. Skriv noget... Thomas Andersen 26. jan 2011 12:18

  Den pruttende pøbel Jan? De ølbøvsende bonderøve???

  Det lyder klart som chikane mod den moderne mand. Har man luft skal det ud. Drikker man co2 indeholdige drikke så som mandedrikken øl, har man meget luft der skal ud!

  Du angriber også den noble showsport wrestling. Sporten der er så taktisk, at taktikken allerede før kampen er aftalt imellem de 2+ svulstige underbuksehelte.

  Nej Jan nu må du til at komme ned fra din høje hest. Iføre dig wifebeateren, mens du knapper en øl op og tænder for det positive medie fjernsynet er.

  Man tænder og ser folk, som på så mange forskellige måder og niveauer ligger under ens eget. God opførsel byder normalt en, man ikke skal more sig på andres bekostning eller på anden vis drage fordel af andres ulykke. Men i dette tilfælde, kan man lægge al ansvar fra sig og give sig hen til den totale følelse af overlegenhed fjernsynet tilbyder!

  Når det nu er sagt og sarkasmen aftager, er fjernsyn og værdi nærmest antonymer. Det meste er underholdning udfra laveste fællesnævner. Det som burde have værdi er overfladiske gennemgange, som i bedste fald måske er i stand til at motivere personen til selv at søge viden om emnet. Grundig, kritisk og saglig viden.

  Er fjernsynet ikke bare et forældet medie, som på sigt burde afskaffes…eller i hvert fald for Danmarks vedkommende burde være valgfrit (Licens)…

 4. Skriv noget... Jan 26. jan 2011 12:42

  @Frank,
  Ja lige præcis. Det er også sådan jeg husker Discovery Channel fra tilbage i slut 90’ernes og frem. Det kan jeg godt savne… den slags oplysende og indholdsrigt TV.

 5. Skriv noget... Jan 26. jan 2011 20:40

  @Thomas,
  Jeg ved ikke helt om jeg synes TV som medie er helt forældet. Endnu. Men ensidig fokus på seertal (reklamer) gør, at der sendes det, som flest gider se, og så bliver det en leflen for laveste fællesnævner.

  Det synes jeg så er lidt synd, da TV’et trods alt stadig er et medie, hvor man kan påvirke befolkningen. Der synes jeg måske det var mere på sin plads at forsøge at oplyse frem for at fremelske et billede af, at sex, druk, løgn, manipulation og generel upassende opførsel er noget, der bør stræbes efter.
  Og her anfægter jeg hverken sex eller druk, da begge dele er aldeles fornuftige beskæftigelser… hvis det gøres rigtigt 🙂

 6. Skriv noget... Mugen 28. jan 2011 12:24

  Udtrykket “Survival of the fittest” stammer fra en philosof som læste Darwins teorier. Darwn snakkede kun om “natural selection”. Du giver selv et glimrende eksemple på hvorfor først nævnte ikke altid holder.
  Når det så er sagt, syns jeg det er en ganske udmærket beskrivelse af situationen.

  SyFy….WTF? Hvem hulen fandt på det? En kombination af “Syg” og “Fy” – måske.

  At det stod så slemt til var jeg ikke klar over – muligivis fordi jeg er i den heldig situation i længere tid ikke at have været ejer af et TV. 😉

 7. Skriv noget... Kenneth 29. jan 2011 22:00

  En anbefaling kan være det lidt oversete program “Viden om” på DR2, der trods det at jeg i øvrigt ikke ser ret meget andet på kanalen, faktisk er dybt oplysende på en lang række forskellige og inspirerende områder.

 8. Skriv noget... Søren Sjøgren 11. feb 2011 22:06

  Jeg tog konsekvensen for et par år siden og droppede tv’et helt – på linje med Mugen :). Hvis man ikke er til den billigt producerede underholdning – så er der ikke meget af komme efter.
  Har man forskellige niche-interesser, så er man langt bedre dækket ind på nettet. Jeg ser frem til at TV on demand for alvor slår igennem herhjemme. Hvis producenterne kan følge “the long tail” på den måde, får vi måske adgang til nogle mere niche-prægede programmer med indhold.

 9. Skriv noget... Jan 12. feb 2011 19:03

  Jeg er for så vidt enig i, at TV’et som vi kender det er på vej ud. Fremtiden bliver mere on-demand. Men ligefrem at kyle skærmen helt ud, det er lige voldsomt nok synes jeg 😉

  Jeg indrømmer gerne at jeg har en forkærlighed for det visuelle medie. Det bliver dog langt overvejende brugt til at se film og serier på DVD/blu-ray, når JEG har lyst. Men det er vel også en slags “on-demand” 🙂

 10. Skriv noget... Marcus Janby 5. jun 2011 22:39

  @Søren
  Jeg har det på samme måde. Faktisk overrasker det mig, at jeg ofte kan finde støv på min fjernbetjening, når jeg endelig rører ved den. Og når jeg tænker på, hvor tit tv’et kørte løs tidligere i mit liv. Der er simpelthen ikke nok at komme efter. Og tendensen findes jo også andre steder – se bare, hvad man finder på hylderne hos boghandlerne. Ja, altså ikke de store på nettet… Men jeg tror nu alligevel på en lysere fremtid med tv on demand osv.

Leave a Reply