Harddisk i problemer 3

Harddisk

Rigtige mænd tager ikke backup!

Rigtige mænd græder tit!

Eller gør de…?

Der er nu ikke noget som at blive vækket efter Påske til lyden af NAS boksen der bipper i vildskab over, at én af de fire diske er stået af. Og dog. Jeg kunne måske nok finde på noget der var bedre at vågne op til.

I “gamle dage” tog vi aldrig backup. Det var for tøsedrenge. Så en opvågning som den jeg fik forleden ville for et par år siden have betydet, at alt havde været tabt. Og det ville jeg alligevel have været ked af.
Men efterhånden som hele mit liv bliver digitaliseret, er jeg blevet noget mere pernitten med mine backups. Det var egentlig også derfor jeg for et godt stykke tid siden investerede i en CS407 NAS boks fra Synology. Fantastisk opfindelse.

Med 4 diske i RAID 5 er der plads til, at én af diskene står af. Så selvom NAS serveren brokkede sig, så var alt data stadig tilgængelig. Men så er det man bliver helt svedt, når man ikke længere har redundans. Hvad nu hvis jeg lige skulle belaste boksen “uheldigt” og endnu en disk skulle stå af? Så ville alt jo være tabt alligevel. Selvom det scenarie er temmelig usandsynligt, så er det utroligt at noget så simpelt og egentlig ret ordinært som et harddisk crash udløser fornemmelse af nærdødsoplevelser.

Og så har jeg endda backet det vigtigste fra NAS boksen up på en extern USB harddisk. Så det er jo ikke fordi der var sådan rigtig krise eller noget.

Men nu er der kommet ny disk i og den er synkroniseret. RAID’et er intakt og alt data er der stadig. Så kan jeg sove igen… om et par uger når choket over min “nærdødsoplevelse” har fortaget sig 😉

3 thoughts on “Harddisk i problemer

 1. Skriv noget... Tom Roholm 16. apr 2009 19:51

  NAS løsninger med 2 eller flere diske til SOHO brug er blev tilgængelig økonomisk, det samme er RAID løsninger i PC’ere. De fleste SATA controllere kan også køre RAID såsom spejling på 2 diske det gør at maskinen kører videre ved diskfejl. Jeg har både et NAS med RAID 5 og kører spejling i min primære PC. Årsagen til dette er ligeså meget oppetid som det er ‘backup’, selvfølgelig tager jeg rigtigt backup af sagerne som er vigtige for mig. Jeg gider bare ikke være nede pga. en disk det står af. Diske er jo også blevet billigere og skulle man være uheldig er det meget rarere bare at erstatte en disk istedet for at skulle læse backup ind eller lignende.

 2. Skriv noget... Jan 16. apr 2009 21:29

  Helt enig. De fleste PC’ere kan køre RAID 1 i dag uden problemer. Burde man nok egentlig gøre 🙂

  Men stort set alt hvad der er vigtigt ligger på NAS i dag. Står harddisken i min PC af så har jeg et Acronis image jeg kan rulle på en ny disk. 🙂

 3. Skriv noget... Tom Roholm 19. apr 2009 12:29

  Ja, det er rart at have et image eller unattended installation så man kan komme hurtigt op at køre igen, helt sikkert 🙂 Kan jo også bruges hvis man får lavet rod i sin OS installation.

Leave a Reply