Jordlignende exoplanet 1

Det var jo kun et spørgsmål om tid før det måtte ske 🙂

Nu har astronomerne fundet en planet, der tilnærmelsesvis ligner Jorden. Det skal forstås sådan, at den kun er 5 gange så massiv og 1.5 gange så stor. Men hvad der er mere interessant er, at den kredser om sin stjerne – Gliese 581 – i en afstand, hvor det er meget tænkeligt, at der kan være flydende vand på overfladen.

Det lidt pekuliære ved situationen er så, at stjerne er klassificeret som en rød dværg. Dermed er den ikke lige så lysstærk som vores sol er. Faktisk er afstanden 14 gange mindre og et år på denne planet er overstået på 13 dage.
Omvendt – hvis stjernen er blevet til en rød dværg på “traditionel” vis, så har den på et tidspunkt blæst sine ydre lag af sig, hvilket vil have en katastrofal effekt på en vandholdig planet, der ligger så tæt på. Så alene på det grundlag er det nok usandsynligt, at der skulle være vand i lige netop dette tilfælde.

Ikke desto mindre viser det i hvert fald, at solsystemer kommer i alle mulige udformninger. Dermed kan man alene ud fra antallet af stjerne i universet (muligvis) konkludere, at der naturligvis findes masser af jordlignende planeter derude. Vi skal bare lige opdage dem.

One comment on “Jordlignende exoplanet

  1. Skriv noget... Jan 29. apr 2007 20:41

    Og nu har engelske bookmakere sænket odds på liv i rummet som direkte følge af denne nyhed. Det er sat ned fra 1000-1 til 100-1.

Leave a Reply