Kønskvotering – Glem det! 4

Kønskvotering

Stine Bosse, topchefen i TrygVesta, har nu meldt offentligt ud, at hun mener folketinget skal lovgive om kønskvoter til bestyrelser. Hendes argument er blandt andet, at man ikke skal udelukke 50% af talentet til en given stilling. Til det er der bare at sige: Tag dig sammen Stine Bosse!

For det første kan det aldrig blive et lovgivningsmæssigt spørgsmål, hvordan erhvervslivet skal sammensætte deres bestyrelser. Med mindre altså man vil indføre totalitær kommunisme, hvilket jeg alligevel ikke regner med at den kære fru Bosse vil.

For det andet, så kan den slags kunstig skævvridning af bestyrelsessammensætningen aldrig nogensinde føre noget godt med sig. Uanset hvor gode argumenterne er, og hvor noble intentioner man har, så kan en forfordeling ikke føre noget godt med sig, andet end kvalmende politisk korrekthed. I sidste ende, så må det være de reelle kompetencer der skal være afgørende… ikke placeringen af kønsorganerne.

For det tredje, så ligger der en skjult præmis i Stine Bosses udsagn om, at man ikke skal udelukke 50% af talentet til en stilling. Hun forudsætter nemlig, at til en vilkårlig stilling, vil mænd og kvinder være præcis lige kvalificerede til at varetage jobbet. Den præmis er ikke korrekt!

Ligestilling og kønskvotering er ikke det samme. Det er der vist nogen der har lidt svært ved at fatte. Men det er det altså ikke. Ligestilling har vi allerede. Kvinder og mænd har lige meget adgang til at søge de samme jobs, tage de samme uddannelser og få det samme i løn. Men det betyder ikke at man er garanteret nogen af delene. Og sådan skal det heller ikke være i et frit samfund.

Er du enig?

4 thoughts on “Kønskvotering – Glem det!

 1. Skriv noget... Leif 24. okt 2009 18:33

  Jeg er helt enig, Jan.

  Hvis vores virksomheder skal overleve og konkurrere i den moderne verden, må princippet om bedste mand/kvinde til et givent job altid gælde.

 2. Skriv noget... Frank Hellerup Madsen 25. okt 2009 0:28

  Jeg er ikke troende, men derfor kan jeg vel godt tillade mig bare at svare:
  Amen!

 3. Skriv noget... Jan 25. okt 2009 13:28

  Lige præcis Leif. Ellers skal vi vel også have kvoter for rødhårede, tykke, tynde og folk med træben.

 4. Skriv noget... John Lundgreen 26. okt 2009 10:47

  Jeg er helt enig !!

  Jeg har absolut intet problem med at en kvinde har et federe job, og en bedre løn end mig. Men det skal sgu da være udfra en forudsætning om at hun så også har bedre kvalifikationer end mig …. ikke udfra at vore kvalifikationer er ens, eller at mine måske endda er bedre, men at kvinden så får jobbet fordi der SKAL en kvinde ind.

  Så vil jeg sgu også til at kæmpe for en kvote for personer med blå øjne, og en kvote for personer uden tatoveringer/piercinger.

Leave a Reply