Moralforskning 3

Traditionelt set er der to lejre inden for de filosofiske studier af moral. Pligtmoralisterne og utilitaristerne.

Utilitaristerne tænker på at skabe resultater; forstået på den måde at deres handlinger skal skabe mest mulig “lykke” for flest mulige mennesker.

Pligtmoralisterne tænker ikke – er jeg fristet til at sige 😉
Nej pligtmoralisten tænker nærmere: I mit inderste indre – og i andres – råder en almengyldig morallov, som er uafhængig af erfaring, og som jeg ikke må trodse.

Men det er der nu en forsker der ikke lader sig stille tilfreds med. Så han hjerneskanner folk der stilles over for svære moralske dilemmaer. Og det er bestemt interessant. Det korte af det lange er, at der tilsyneladende er stor forskel på personlig moralsk dilemma, og ikke-personlig moralsk dilemma.

Her er et eksempel – Dilemma 1:
Du står ved et sporskifte ved togbanen. Du opdager, er der på sporet længere fremme går 5 intetanende banearbejdere med høreværn der ikke har set godstoget der kommer imod dem bagfra. De vil alle blive dræbt med mindre du skifter spor så toget kører ind på sidesporet. På sidesporet går der ganske vist også en banearbejder der ikke kan nå at komme væk, hvis toget pludselig kommer ind på sidesporet. Hvad gør du?

a. Jeg skifter spor, så én banearbejder omkommer og 5 andre overlever.
b. Jeg gør intet, og 5 banearbejdere dør.

Langt de fleste i forsøget vælger mulighed a.

Men hvad nu hvis…

Dilemma2:
Du står på en perron og venter på toget. Igen går der længere fremme på sporet 5 banearbejdere med høreværn, der ikke kan undslippe godstoget der er på vej imod dem.
Foran dig på perronen står der en mand i sine egne tanker. Hvis du skubber ham ud foran toget, så vil kollisionen automatisk udløse togets katastrofebremser, og de 5 banearbejdere reddes.

Hvad gør du nu?

a. Jeg gør intet, og de 5 banearbejdere omkommer.
b. Jeg skubber den uskyldige mand ud foran toget, og redder dermed de 5 banearbejdere.

Hvis du synes det sidste er et langt sværere dilemma, så er du ikke alene. For det er nemlig et eksempel på en personligt moralsk dilemma.

Hvorom alting er, så er det spændende om Joshua Greene kommer frem til, om det i virkeligheden kan forklares rent hjerneforskningsmæssig, hvorfor folk gør som de gør

Se evt hans hjemmeside: Joshua Greene

Leave a Reply