Pivåbne trådløse netværk 1

Firmaet D-Link har været en tur rundt i København for at måle på, hvor mange trådløse netværk der ikke er beskyttet. Det virker noget skræmmende, at der tilsyneladende er tale om, at 20% af alle trådløse netværk er pivåbne for omverdenen.

Sidste år viste en tilsvarende måling, at det var 25% af netværkene, der var ubeskyttede. Så en lille forbedring er der da at spore. Men hvorfor overhovedet bekymre sig om at beskytte sit netværk?

Er du den “lykkelige” ejer af et ubeskyttet trådløst net, så kan naboen, genboen og alle mulige andre uden videre logge sig på dit netværk. Er de først inde på dit net kan de hurtigt se hvad for sjove ting du har liggende der. De vil også have adgang til internettet.
“Og hvad så?” synes 20% altså at tænke.
“Jeg har ikke noget hemmeligt alligevel.”

Nej?!??
Hvad med homebanking? Det kræver ikke alverden at opsnappe din kode til den.
Hvad med feriebillederne? De er ret hurtigt slettet hvis det skal komme an på det.
Og hvad med selv internetforbindelsen?
Den er måske ikke hemmelig i sig selv. Men hvis den bruges til ulovlige formål, så er det dig der får uventet besøg af politiet midt om natten. Eller det er dig, der får en stævning fra Anti Pirat Gruppen selvom det er naboens søn, der downloader ulovlig musik og film.

Nu kan man jo så argumentere for, at hvis det er min røv der hænger i vandskårpen i tilfælde af, at jeg bliver hacket, hvorfor så overhovedet beskytte mit netværk? Det har denne amerikaner gjort, og det har skabt en del røre.
Argumentet er, at den dømmende magt har meget små IT kundskaber. Så hvis det er min dør politiet banker ned, så står jeg bedre rent juridisk, hvis mit netværk er ubeskyttet. For så kunne hvem som helst jo have misbrugt det.
Er mit netværk derimod sikrer efter alle kundstens regler, og jeg alligevel bliver hacket, så er den svær at bortforklare. I hvert fald bliver det enormt teknisk at bortforklare, hvorfor den uvidende juridiske side ganske givet vil dømme dig som værende forbryder, hvad enten du er det eller ej.

Nu vil jeg så nok påstå, at hvis man alligevel vil bruge et trådløst og ubeskyttet net til ulovligheder, hvorfor så ikke bruge et på det utal af gratis hotspots der efterhånden findes rundt omkring? Så kunne man også nyde en kold sodavand og/eller en burger imens.

Under alle omstændigheder, så forbliver mit trådløse net skjult, krypteret og med streng adgangskontrol. Men jeg har selvfølgelig også helt vildt mange hemmelige ting 😉

One comment on “Pivåbne trådløse netværk

  1. Pingback: Politiets IT-inkomptencer? » Jans Weblog - Skarpe holdninger...

Leave a Reply