Social Media Hacking

Social Media Hacking

Hacking via emails er på vej ud – siges det i hvert fald. Det skyldes til dels at emails har nået en hvis modenhed. Sikkerhedsteknologier som spamfiltre og antivirus kan efterhånden nappe det meste før det ender i din indbakke. Så nu er der mere idé i at forsøge at narre dig på de sociale media som Facebook og Twitter.

Hvor sikker er du?

Når jeg i det følgende bruger ordet hacker, så bruger jeg det i en lidt løs formulering der også dækker over scammere, plattenslagere og “nigerianske forretningsfolk” 😉
Det gør jeg fordi fremgangsmåden er nogenlunde den samme hvad enten der er tale om en hacker, der vil stjæle din identitet og kreditkortnummer, eller en scammer, der bare vil narre penge fra dig eller dine venner. Så for nemheds skyld er de bare alle sammen hackere i det følgende.

Hackerne har som regel to tangenter at spille på. Enten er det din nysgerrighed overfor noget nyt og spændende. Eller også er det din tillid til dine venner.

Nysgerrighed
Det er ikke så forfærdelig mange år siden at en virus der var navngivet efter en meget kendt (dårlig) russisk tennisspiller cirkulerede. Med løfter om nøgenbilleder af Anna Kournikova var der vist en del mænd, der hoppede direkte på limpinden og fik installeret en lille virus.
Forbløffende nemt og genialt i sin enkelthed egentlig.

Her kan jeg allerede nu forestille mig en syndflod af kommentarer i stil med “mænd er dumme…. de tænker med deres…”  Men mon ikke man kunne have lavet et tilsvarende stunt med tøserne ved at love dem lidt nøgenfotos af Brad Pitt eller Jason Statham?

Nå – men tilbage til virkeligheden drenge og piger 😉
Den går ikke i dag, da spamfiltre m.m. vil sortere den slags email vira fra længe inden du ser dem.

Men man kunne jo lave et link til noget på Facebook eller Twitter. Et link med løfter om noget tilsvarende. Ville du klikke på det?

Tillid
Hackerne ved godt at du bruger masser af tid på Facebook, LinkedIn og Twitter. Og det gør du jo fordi du godt kan lide at netværke med dine venner. Folk du kender og stoler på.

Så ja – gu’ ville du da klikke på linket. Det er jo fra din nærmeste ven på Facebook. Du stoler da på dine venner, gør du ikke? 😉

Tillid er godt… men kontrol er bedre
På det seneste er der begyndt at dukke et nyt trick op. Et trick der benytter begge metoder. Først din nysgerrighed… derefter dine venners tillid.

Hackerne skaffer sig adgang til din Facebook profil. Det gør de for eksempel ved at lave en lille quiz som du bare MÅ tage. Hvad du ikke ved er, at den stjæler dit login og password (ja, ja, jeg springer lige de tekniske detaljer over her). Men når de har dit login og password til Facebook… så er de dig – i hvert fald overfor dine venner.

Derefter er det “blot” at udnytte, at dine venner stoler på dig og naturligvis gerne vil hjælpe hvis de kan.
Så når der kommer en opdatering på din Facebook profil om, at du er strandet i Rio de Janeiro hvor du er blevet overfaldet og har fået røvet pung, pas, mobiltelefon og penge, ja så er dine venner naturligvis klar til at hjælpe. Også med at sende penge via Western Union eller andre online udbydere.

Hackeren har naturligvis ændret dit password så du ikke længere selv kan logge ind og fortælle dine venner at det ikke passer. Og du kan heller ikke nå at ringe til dem alle, hvis du har rigtig mange venner. Så inden du får kontakt med Facebook og får dem overbevist om, at du er blevet hacket, så kan flere af dine venner være blevet narret for mange penge.

Så sidder du nok og tænker: “Den er der sgu da ikke nogen der hopper på!”

Jo, det er der. Hvis det ikke virkede så gjorde hackerne det nemlig ikke. Så tænk lige over den næste gang en af dine venner er blevet “røvet, tævet og bagbundet” på den anden side af kloden. Eller tænk allerede over det inden du tager den næste quiz…

PS.
Bare lige for at slå fast. Jeg synes Facebook er fint. Man skal bare lige være opmærksom på hvor og hvornår noget har adgang til ens private informationer.

Leave a Reply