Stor, større, størst! 11

Dagens helt og aldeles ufarlige indlæg handler om størrelsesforhold i universet. Et emne som kan være svært at forholde sig til, hvis ikke man er vant til at tænke stort hele tiden 😉
Derfor får du nu denne ganske glimrende video, der på fabelagtig vis illustrerer det hele meget godt. Så kan du nemlig lære det 🙂

11 thoughts on “Stor, større, størst!

 1. Skriv noget... Jan 23. feb 2011 9:42

  Her lidt mere størrelsesforhold til jer:

  http://vimeo.com/19231255

 2. Skriv noget... Rasmus 23. feb 2011 13:11

  Skæg video. Pludselig føler jeg mig meget lille og hvis jeg nogensinde har regnet mig selv for at være centrum i universet, er det i hvert fald slut med det nu, gulp!

  Manglede der forresten ikke Pluto?

 3. Skriv noget... Jan 23. feb 2011 13:25

  For nogle år siden indførte man begrebet “dværg-planet” til de himmellegemer, der var for små til rigtigt at være planeter, men alligevel også for store til at være asteroider.

  I den forbindelse blev Pluto “degraderet” fra planet til dværg-planet, og Ceres blev “opgraderet” fra asteroide til dværg-planet. 🙂

  Så det er derfor Pluto ikke er med i denne oversigt.
  Til gengæld mangler Uranus… udvist af hvilken årsag 🙂

 4. Skriv noget... Rasmus 23. feb 2011 13:41

  Det anede jeg ikke. Men det forklarer det jo. Havde heller slet ikke opdaget, at Uranus også mangler. Det er da vist ellers den næststørste eller tredjestørste, hvis min barnelærdom – som nu er mange år gammel – ikke helt svigter mig. 🙂

 5. Skriv noget... Jan 23. feb 2011 16:57

  Det er korrekt, Uranus er en lille smule større end Neptun. Men de er så tæt på hinanden at det kan være derfor de har udeladt den ene. Der ville ikke være voldsom stor forskel på dem i videoen.

 6. Skriv noget... Kasper København 23. feb 2011 23:03

  Imponerende video, som vækker den helt samme WOW-følelse som discoverys mange programmer om enorme ingeniør-kunstner, bygninger osv osv. Man kan ikke blive andet end imponeret over disse størrelser.

 7. Skriv noget... Per Lund 6. apr 2011 10:54

  Imponerende!. Man blive sgu helt blæst væk, når sådanne fakta illustreres så flot som her.

  Tak for linket Jan,

 8. Skriv noget... Christopher 12. apr 2011 14:21

  Fantastisk video, virkelig virkelig imponerende! Det er utroligt hvordan Jorden er opbygget, og hvordan alting i naturen og i rummet er fuldendt til mindste detalje.

  Det er svært, at tro på at alt er skabt ved et tilfælde. Det er jo bare det nemmeste at tro på 🙂 Man kan jo illustrere det med, hvis man havde en kasse med 4 blå bolde, 4 gule bolde og 4 grønne bolde. Så tog man og rystede kassen med de forskellig farvede bolde, og vendende man kassen på hovedet, man regnede ikke med at ved et tilfælde at boldene ville lande i grupper af gule, blå og grønne bolde sammen.

  Lidt stof til eftertanke 🙂 Men tak for et god video!

  // Christopher

 9. Skriv noget... Jan 13. apr 2011 11:25

  Nu er universet jo underlagt stringente fysiske love der i høj grad styrer dannelsen af galakser, stjerner og planeter.
  Der er ikke tale om tilfældigheder ligesom en kasse med farvede bolde. Så den sammenligning holder ingen steder 😉

 10. Skriv noget... Erik H. 12. sep 2011 18:24

  Fantastisk video – tak for den Jan! Jeg har altid syntes at universet var ekseptionelt spændende, men har desværre manglet evnerne indenfor fysik til rigtig at forstå det. Det er på en gang utrolig og skræmmende så lidt vi ved om det uendelige kosmos. Hvis bare vi kunne blive frosset ned og tøet op 1000 år senere som i Futurama:)

 11. Skriv noget... Casper 14. okt 2011 16:09

  Fantastisk video. En rejse tid på 1100 år må også siges at være noget, når man skal stjernen rundt :-). Jan @ også rigtig sjov / spænende video. Man får virkelig sat størrelse på store tal.

Leave a Reply