Bill Gates – Helt eller skurk? 10

I fredags trak Mr. Microsoft sig tilbage for at hellige sig hans golfhandicap og dele ud af de mange milliarder, han har til at ligge og flyde.

I den forbindelse har der været portrætindlæg på diverse IT websites og ikke mindst debatoplæg omkring Microsoft og Bill Gates som person. Og det bliver hurtigt til noget der minder om religionskrig mellem de, der er pro Microsoft, og de, der der bare hader Microsoft og ser Mr. Gates som djævlen selv.

Læs selv her (hvis du har god tid): Diskussion på version2.

Personligt mener jeg at Bill Gates og Microsoft har været spydspids i en PC revolution, hvor computeren gik fra at være noget nørderne legede med eller noget børnene spillede på, til at være et redskab og et centralt omdrejningspunkt for utrolig mange mennesker. De har om nogen formået at placere en PC i stort set hvert eneste hjem i den vestlige verden.

Det har revolutioneret vores måde at opfatte verden på, det har revolutioneret vores måde at omgås hinanden på og det har generelt ført utrolig mange positive ting med sig. Og det kan vi takke Microsoft for.

Bevares – alt er da ikke picture-perfect glansbilleder. Der er også ting der halter –  såsom sikkerheden i Windows, selvom den er blevet gevaldigt meget bedre på det sidste.

På den anden side står de, der bare hader Microsoft. Argumenterne der oftest høres er:

* Microsoft er nogle monopolistiske svin der bare tromler alt og alle.
* Microsoft har stjålet (opkøbt) alt hvad de nogensinde har lavet.
* Microsoft er teknologisk inferiøre diletanter som bare ikke fatter en bjælde af noget som helst.

Min holdning til det er nu ret klar.
Det er muligt at Microsoft ikke har bygget deres software på den i datiden mest up-to-date teknologi. Men de formåede dog at komme ud over stepperne og få solgt noget til folket. Det var der ligesom ikke nogen af deres konkurrenter dengang, der kunne finde ud af. De har formået at se når nogen har siddet på guldæg uden at vide det – og så har de købt det. Hvis der er noget man kan sige om Microsoft så er det vist, at de er hamrende dygtige forretningsfolk. Og så ender man jo med at være dem, der bestemmer tempoet på et eller andet tidspunkt.

Men man skaber ikke en IT revolution ved at have rundbordsdiskussion i det uendelige om, hvilke teknologier der er bedst eller hvem der har opfundet hvad. På et tidspunkt er der nogen der må gå forest og skære igennem. Nogen må sige: “Nu gør vi sgu sådan her…”

Jeg synes personligt det var godt de gjorde det. Microsoft har været godt for os alle sammen.

Hvad mener du?

10 thoughts on “Bill Gates – Helt eller skurk?

 1. Pingback: www.anyhed.dk

 2. Skriv noget... Thomas 1. jul 2008 13:55

  Ja, man er jo altid efter de store 🙂
  Om få år (måske allerede) er det Google, der bliver set skævt til, selvom de i nu 5 år har været rost til skyerne af alle…

  Specifikt for Microsoft gælder det også, at det de har udviklet er så tilpas brugervenligt at menigmand benytter det, samtidig med at det er så tilpas avanceret, at der også er noget at komme efter for “nørderne”.
  Excel er et glimrende eksempel..Jeg har været til adskillige seminarer, hvor Excel bliver haglet ned af diverse IT folk, men hvor de efterfølgende erkender, at ja selvfølgelig spiller deres programmer sammen med Excel, fordi det er jo det folk vil bruge….

  Man må give folk det, de vil have, og det gør Microsoft 🙂 Om så “eksperterne” kan lide det eller ej, er vel her ligemeget?

 3. Skriv noget... Rosenstand 1. jul 2008 16:23

  Jeg synes, det er symptomatisk, at flertallet af dem, der “hader” Bill Gates er mennesker med ringe succes i livet – nemlig!

  Selvfølgelig er der mørke sider etc., men det står jo folk som f.eks. kritikerne på Version2 frit for at skabe en reel konkurrent til Microsoft, ikke?

  Jante-Danmark!

 4. Skriv noget... Jan 1. jul 2008 16:49

  :mrgreen:

  Man kan næsten høre skriget fra alle de Microsoft bashere over det ganske land, der fik en kæmpe dolk i ryggen dér. Fantastisk kommentar Rosenstand 😀

  Jeg er enig med jer begge – Thomas og Thomas. Det er nemt at få fjender når man er den største. Numero uno. Men det er også lige så symptomatisk at kritikerne typisk ikke ser det store billede.

  De kritiserer en delkomponent for ikke at være god nok – af den ene eller den anden grund. Alternativerne er ofte noget Open Source software som Linux. Og det er da ganske muligt at der findes en Linux variant af Excel (det gør der) eller en bedre Linux variant af en teknoligsk dimmer/protokol, som er bedre end den Micrisoft bruger.

  So what?

  Hvis det kun var den ene delkomponent der var vigtig, så var Microsoft nok ikke blevet de største.
  Næh det er fordi Microsoft har gjort det tilpas let for Hr. og Fru Jensen at de bruger Windows. De har nemlig ikke en kinamands chance for at gøre noget tilsvarende i Linux. Det er det stadig alt for nørdet til. Og det endda selvom Linux er kommet meget efter brugervenligheden de seneste år. Men de er stadig langt bagefter.

 5. Skriv noget... Leif 1. jul 2008 23:32

  Jeg mener helt klart, at Bill Gates er en helt og som du skriver, Jan, så har han virkelig ageret spydspids i PC revolutionen.

 6. Skriv noget... Martin Nielsen 2. jul 2008 10:32

  Tjae, som altid er der en utrolig hårfin grænse mellem helt eller skurk – på nogle punkter har microsoft da været med til at skabe problemer for udviklingen i form af lukkethed, men uden ms ja så tror jeg sku ikke at pc brug var blevet så udbredt, de alternativer der var på tiden hvor MS slog igennem var absolut ikke til hr og fru danmark.

  Under alle omstændigheder om man kan lide Bill Gates eller ej, må man kunne sige at han har været en fantastisk forretningsmand

 7. Skriv noget... Benny Christen Grandahl 22. jul 2008 14:41

  Jamen, Jan

  Det kan ikke sige bedre – punktum!

  Sagt af manden, der blev kaldt “Microsoft-mand” på Version 2 🙂

 8. Skriv noget... Jan 22. jul 2008 19:49

  Hej Benny og velkommen til.

  Godt at høre at fra en anden Microsoft mand på Version2. Det er godt nok ellers et sammenrend af computer hippier med deres CO2 neutrale open source bokse. 😉

  Når det så er sagt så synes jeg man kan lære meget derovre… men når snakken falder på open source vs. Microsoft… så er det ligesom om at fornuften ryger ud og religionskrigen starter.

 9. Skriv noget... Mohn 1. aug 2008 20:14

  Man kommer ikke uden om Microsoft og Bill Gates, når man snakker computer – det ligger fast. Hvordan han har gjort (eller fået gjort) tingene – forretningsmæssigt eller programmeringsmæssigt – ved jeg ikke noget om, men det ligger da helt fast, at han er en indflydelsesrig, (rig) mand – Men på den anden side… Det var Hitler også…! *bash* 😈 :mrgreen:

 10. Skriv noget... Rune Soll 19. nov 2008 17:12

  Lidt af det hele, tror penge kan gøre mennesker til skurke. Men ja vi skylder ham jo meget.

Leave a Reply