Fantastisk peptalk

Peptalk
Inspirerende, motiverende, vedkommende… leveret med personligt touch og krydret med egen erfaring. Det er ikke så lidt af en ingrediensliste. Men det er ikke desto mindre hvad en god peptalk skal indeholde efter min mening.

Dermed er det ikke alle der overhovedet kan og bør kaste sig ud i, at forsøge at motivere andre med peptalks. Langt fra alle. Men har du set filmen “Any Given Sunday”, så har du også set et pragt eksempel på en peptalk.

Nu kom jeg tilfældigvis lige forbi en tv kanal den anden aften der sendte filmen, som jeg selv har set adskillige gange. En kanon film som klart kan anbefales hvis man kan lide amerikansk fodbold.

Peptalks er jo så populært i disse tider. Fancy, smarte (og ligegyldige) foredragsholdere, der for gigantiske summer laver gøglertricks og siger sjove ting til store fællesmøder i virksomheden. Medarbejderne griner i en lille time og HR er skide stolte af dem selv. Nøj hvor har de bare motiveret hele medarbejderstaben til at arbejde “smarter… not harder”.

Kan du fornemme hvordan jeg næsten sidder og kaster op ned i mit tastatur nu? Min tolerancetærskel for den slags overfladiske fis er ganske enkelt nul.

En peptalk skal leveres af en person som er vedkommende for dem, der skal motiveres. En der selv kender til rutinen, rumlen, strabadserne. En der har prøvet det hele på egen krop og har skabt gode resultater alligevel. En som man kender og respekterer. Ikke en tilfældig konsulent der er hyret til lejligheden.

Fair nok, der findes super sportsfolk på top-eliteplan og folk som B.S. Christiansen, som helt sikkert ved noget om at yde helt ekstraordinære indsatser. Jeg er ikke ét sekund i tvivl om, at de har noget at bidrage med. Men den slags folk er der nu engang bare ikke særlig mange af.

Nå, men nok brok over ligegyldige gøglere. Tilbage til peptalken.

Al Pacino er coach for et hold, der i den grad er splittet og på randen af total kollaps. Der er halvleg og holdet er bagud… på udebane. Det er en afgørende kamp. Det er nu der skal vindes eller også er sæsonen forbi. Og så rykker han lige den her peptalk af*…

Nøj, hvor er det bare godt. Jeg er SÅ klar til at skralder-bang-tackle nogen lige nu… hvem er game? 🙂

* Peptalken er meget bedre når man ser den i sammenhæng med resten af filmen. Så er man inde i stemningen og forstår historien der går forud for dette tidspunkt i filmen.

Leave a Reply