HP Proliant N36L Microserver 19

Jeg har langt om længe fået taget mig sammen til at opgradere min gamle NAS boks. Min Synology Cube Station CS407 NAS har alligevel godt fire år på bagen, og selvom den egentlig fungerer fint, så er den bare ikke den hurtigste knallert på havnen længere.

Derfor måtte der opgraderes, og i første omgang havde jeg egentlig mine øjne rettet mod en ny NAS boks fra Synology, da de efter min mening laver de absolut bedste NAS bokse.
Men så kom HP ind fra siden med deres Proliant N36L Microserver.

HP Proliant
HP er jo om nogen kendte på servermarkedet; og med god grund. De laver ganske enkelt de bedste servere man kan købe. Fuck IBM, Dell og alt det andet skrammel. HP, det spiller max. Så da en kollega var ellevild med hans nye HP Microserver, så måtte jeg naturligvis kigge lidt nærmere på den.

For det første, er det jo en rigtig computer! Ikke et strippet motherboard med et obskurts “treehugger Linux” styresystem, der kun kan konfigureres via et webinterface. Fair nok, det fungerer på en synology, og sikkert også på mange af de andre NAS bokse. Men jeg foretrækker nu en rigtig computer, hvor jeg kan installere og konfigurere som jeg vil, uden at skulle kompilere kerner eller hacke BIOS’en… 😉

For det andet, så er den modulære opbygning genial. Der er plads til fire harddiske i det lækre skuffesystem (cold swap), så plads, det burde man ikke sådan lige løbe tør for. Yderligere kan der monteres et optisk drev eller en ekstra harddisk i toppen af kassen, afhængig af, hvad man nu har lyst til. Jeg har monteret en femte harddisk som Windows er installeret på. Men serveren kan også boote via USB, så der er muligheder nok.

Rent fysisk fylder den ikke meget mere end mine NAS boks, men til gengæld kan jeg smide 8GB ram i den, hvilket jeg naturligvis har gjort. De spiller godt sammen med den passivt kølede AMD Athlon II Neo 1.3GHz processor. Nej, det er ikke et monster af en processor, men dog 64 bit arkitektur med mulighed for virtualisering.

  

Som du kan se på billederne, så er det hele pakket tæt og fint sammen inde i kassen. Bundkortet ligger på en bakke i bunden og kan trækkes ud så man kan montere RAM som man lyster. Værktøjet man behøver sidder på indersiden af lågen sammen med alle de skruer man kan få brug for til montering af diske.

  

Datasikkerhed
HPs Microserver har indbygget RAID 0 og 1 på bundkortet. Her kunne jeg godt have ønsket mig RAID 5, men ok, man kan ikke få det hele hver gang… åbenbart 😉

De fire 2TB diske jeg har smidt i maskinen har jeg sat op 2 og 2 i RAID 0 (Striping), således at Windows ser 2 stk. ultrahurtige 4TB diske. Jeg har så udnyttet Windows selv til at lave et RAID 1 (Mirror) mellem disse to diske, således at boksen har et enkelt 4TB data drev, der er sikret så godt som muligt med hensyn til diskfejl.

Performance
Grunden til at jeg ville have en ny NAS var som nævnt performance, og jeg skal da lige love for at HP’en sparker røv.

Læsehastighed HP Microserver: 120MB/sec
Læsehastighed Synology CS407: 20-25MB/sec

Skrivehastighed HP Microserver: 110MB/sec
Skrivehastighed Synology CS407: 10-15MB/sec

Husk på at data flyttes over gigabit netværk, så den teoretiske max grænse er  ca. 125MB/sec. Det er det jeg kalder at spille max 🙂

Er HP Microserver anbefalelsesværdig som NAS?
Ja, hvis man vil nørde lidt, så er den i høj grad!
Det er ikke plug’n’play. Du skal i gang med at installere et eller andet styresystem, for boksen leveres uden OS. Men til gengæld så får du altså også alt hvad hjertet kan begære af performance. Og da det er en rigtig computer, så står det dig frit for at installere alle de andre features og finurligheder, som du måtte få brug for. Jeg synes det er en AWESOME lille boks 🙂

19 thoughts on “HP Proliant N36L Microserver

 1. Skriv noget... Peter Binderup 19. aug 2011 14:57

  Hvor meget “larmer” den, og hvordan ser det ud med strømforbrug?

 2. Skriv noget... Jan 19. aug 2011 15:54

  Hmmm… begge dele er ikke noget jeg bekymrer mig så meget om. En PC skal jo lyde som en toptunet jetjager, og lyset skal dæmpe sig i hele kvarteret lige når man tænder den 😀

  Men jeg har læst mig til at HP’en er opgivet til 20-22 dB, hvilket er pænt stille. Den er ikke helt lydløs, men den skræmmer heller ikke nogen.

  Strømforbruget her jeg set testet til omkring 40-45W ved normalt brug med 4 datadiske. Men jeg har ikke selv målt det.

 3. Skriv noget... Klaus 20. aug 2011 11:10

  Hold op det virker som en lækker ting HP har lavet der. Måske jeg også skulle tænke lidt på at få skiftet min gamle NAS

 4. Skriv noget... Peter Binderup 20. aug 2011 11:14

  Jan du skulle have skrevet at den larmer som et bæst og bruger en fandens masse strøm!!

  Nu er jeg jo fristet til at skifte min ReadyNAS ud…

  Jeg ville dog smide FreeNAS på den

 5. Skriv noget... Jan 20. aug 2011 12:28

  @Klaus: Ja, det er virkelig en nice server HP er kommet med 🙂

  @Peter: Hehehe… nårh. Jamen jeg kan jo ikke lyve… men selvom den havde larmet som et bæst og skulle bruge sit helt eget atomkraftværk for at køre, så ville den være nice 😀

 6. Skriv noget... John Rask 5. sep 2011 11:46

  Hvor kan man købe sådan en sag?

 7. Skriv noget... John Rask 5. sep 2011 13:36

  Inden du nåede at svare, fandt Jeg den til 2179 kr., og købte den hos ComputerSalg.dk..
  Samtidig bestilte jeg whs2011. – Tanken er at Jeg vil installere et SSD drev til styresystemet, og så spejle 2 diske, som går i pause når ikke de er i brug..

 8. Skriv noget... thomas raski 23. sep 2011 13:37

  Jeg bruger min n36l 1.3 ghz som vmware server med esxi 4,1 performer fint med de 4 små maskiner jeg har kørende. skal ha en mere at køre freenas eller openfiler på. denne maskine er fed til prisen. 1850kr dertil kommer lidt ram. ca. 300kr for 4 gb.

 9. Skriv noget... Ulrik 15. okt 2011 11:45

  Jeg har fire af disse lækre servere som backup kørende i produktionsmiljø. De performer utrolig i forhold til mine tidligere professionelle NAS’er, f.eks. ZyXEL NSA-2400. De er installeret med en femte harddisk til OS (2008R2) og de fire diske sat i RAID-5. De ligger lige omkring de 40w i drift, en anelse højere under opstart. De har 8GB ram i, som i øvrigt er rigtig billig til disse servere. Et fantastisk køb!
  Ps: Der skrives længere oppe at der kun er mulighed for RAID-0 og 1, men med 2008R2 får du altså den løsning som jeg kører ;o)

 10. Skriv noget... Jan 16. okt 2011 12:08

  Yup, der er rigtig god performance i denne lille boks 🙂

  Det er korrekt, at hvis du laver software RAID, så har du alle muligheder til rådighed. Men boksen tillader kun RAID 0 eller 1 hardware understøttet via bundkortet 🙂

 11. Skriv noget... Mark 23. nov 2011 12:03

  Hej – lyder rigtig lovende 🙂

  Ved du om der er nogle problemer med at kører SATA-600 diske på en denne SATA-300 controller. Påtænker at købe 2 af disse diske:

  http://www.computersalg.dk/produkt/826263/Seagate-Barracuda-Green-ST2000DL003-Ha

  til dette setup:

  http://www.computersalg.dk/produkt/788394/HP-Micro-G7-N40L-NHP-EU-Svr#
  http://www.computersalg.dk/produkt/965698/KINGSTON-HP-4GB-1333MHZ-DDR3-ECC

  Tror også jeg smidder 2008R2 på den.

 12. Skriv noget... Jan 23. nov 2011 14:17

  Hej Mark,
  Nej, jeg ved ikke lige om der skulle være problemer med de diske. Men de er vel bagud kompatible med SATA-300 standarden, så hvor slemt kan det gå? 😉

  2008R2 spiller i hvert fald max på maskinen.
  Hvis du har planer om at gøre den til domain controller, så skal du lige have installeret de helt rigtige netværksdrivere før man du kører DC promo (taler af bitter erfaring) 🙂

 13. Skriv noget... Mark 23. nov 2011 14:29

  ja, det regner jeg også med – og nu tager jeg i hvert fald chancen 🙂

  OK, tak for heads up omkring domain, bliver dog ikke aktuelt da den bare skal stå og tygge SQL Server og fil storage, men kan jo være jeg bliver så glad for den at jeg kommer på andre tanker 😉

 14. Skriv noget... Jan 11. mar 2012 20:37

  Hov… ups… der kom jeg da vist lige til at købe endnu en HP Microserver. Ej, sådan kan det jo gå 😀

 15. Skriv noget... Mark 12. mar 2012 12:07

  Kan jeg godt forstå – min har også kørt upåklageligt indtil videre, så hvis jeg får bruger for mere kapacitet, så bliver det helt sikkert en mere af de her små banditter!:)

 16. Skriv noget... Mark S. Rasmussen 14. maj 2012 13:01

  Blot som note så er det anbefalelsesværdigt at bytte om på RAID niveaurne. Dvs. at køre RAID 1 på hardware niveau og så RAID 0 på software niveau. RAID 10 (i modsætning til RAID 01 som beskrevet i posten) er mere modstandsdygtig imod fejl og performer bedre mens en disk er stået af. Performance under normale conditions er dog den samme.

Leave a Reply