Spring til indhold

Studenterhuen

I disse dage springer alle de nye studenter ud. Et kapitel af ungdommen er overstået og nye eventyr skal til at begynde. Et fedt sted i livet. Jeg har kun gode minder fra dengang jeg selv stod på det sted, selvom det er længere tid siden, end jeg er villig til at indrømme 😉

Dengang var studenterhuen noget man havde gjort sig fortjent til. Det var et iøjnefaldende symbol på afslutningen af 3 års indsats for at gennemføre en uddannelse – godt nok en ungdomsuddannelse – men trods alt en uddannelse som ikke alle kunne gennemføre. Det var et synligt bevis på, at du havde gennemført en af de “ypperste” boglige ungdomsuddannelser der findes.

Det er desværre blevet godt og grundigt udvandet i dag, hvor ALLE skal have en hue. Alt hvad der kan kravle og gå og stave til deres eget navn skal have en hue. Det udvander præstigen i studenterhuen. Og ja, der findes kun én rigtig studenterhue – og den er bordeaux. Og så er der de blå varianter fra HF og og HHX og HTX som også gælder. Men frisører, pædagoger, SOSU assistenter og landmænd. Hold nu op!

Jeg går absolut ind for, at man afslutter en veloverstået eksamen med én eller anden form for ritual og symbolik. Men så giv landmanden “Det gyldne halmstrå” eller noget. Giv frisørerne “Sølvsaksen” og lad dem klippe hinanden pilskaldet til dimissionen… ét eller andet der giver mening i deres univers. Lad være med at udvande andres symboler og ritualer.

Desværre er Danmark som bekendt middelmådighedens og misundelsens højborg, så derfor, så er der “studenterhuer” til alle – også dem som ikke har ydet nogen indsats for noget som helst. Badehætter til dem, der kan finde ud af at gå i bad helt selv. Det skal også belønnes.

Samtidig er Danmark tillige et gennem-bureaukratiseret regler-diktatur og derfor findes der åbenbart regler for, hvem der må køre rundt i åben vogn og fejre deres eksamen. Den embedsmand der fandt på det skulle skydes. Offentligt. Fordi vi har sådan en regel, så har vi nu også balladen med alle dem med badehætter, nissehuer og gøglerhatte. De tuder fordi de ikke må køre rundt ligesom rigtige studenter. Nej, det må de ikke og det skal de ikke. Ikke fordi vi har en stupid regel der forbyder det, men mest af alt fordi de ikke har fortjent det. Punktum.

7 tanker om “Studenterhuen”

  1. Jamen… Bull’s eye! Det har altid undret mig, at man ikke fandt på noget andet end en hue, der blot varierer lidt far den rigtige studenterhue.

    Men som du siger: Middelmådighedens højborg!

  2. @Mette: Har du overhovedet læst indlægget eller er du bare sur over at du enten ikke selv har en hue, eller den har den forkerte farve?

    Det handler ikke om at jeg ikke under andre at have deres helt egne ritualer og symboler som afslutning på deres uddannelse. Det må de hjertens gerne. Bare lad være med at stjæle andres.

  3. Det synes jeg heller ikke jeg gør 🙂

    Men, det må trods alt tilskrives studenterhuen, at det er det mest prestigefyldte symbol på en ungdomsuddannelse, hvilket vel også er derfor alle de andre vil kopiere den 😉

  4. Hørthørt! Du har så ret. Det fede ved studenterhuen går lidt af, når alle pludselig render rundt med en, fordi de findes i alle regnbuens farver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *