Spring til indhold

Texas Instruments Lommeregner

Texas Instruments

Sådan helt ud af det blå, så skete der forleden dag det, at to af mine Facebook venner, helt uafhængigt af hinanden postede billeder, som begge viste en TI-85 lommeregner fra Texas Instruments. Hvad er sansynligheden lige for at det kunne ske?

Det affødte en anden tråd på Facebook omkring netop lommeregnere, og således inspireret af “gamle dage” vil jeg uden videre kaste mig ud i et nostalgi-indlæg, der ikke tjener andet formål, end at fortælle min livshistorie med lommeregnere 😉

TI-34, Folkeskolen
Jeg kan stadig huske min første rigtige lommeregner. Altså den første lommeregner jeg selv købte. Det var dengang i slutningen af folkeskolen, hvor den udleverede lommeregner ikke var fancy nok. Egentlig kunne den nok det, som den skulle kunne, men vi var nogle knejter i klassen, der ville have mere. Så vi købte vores egne lommeregnere, som naturligvis var meget federe end noget andet. Hva’ fanden, vi kunne ikke finde ud af det med pigerne, så hvorfor ikke forsøge at regne den ud på anden vis (hvis I forstår sådan en lille en 😉 )

TI-34 hed min første lommeregner. Texas Instruments TI-34. Prøv lige at smag på det navn!
Det kunne sagtens have været sammensmeltningen af en supercomputer, en rumraket, en sportsvogn og ikke mindst, verdensherredømmet. TI-34 var solar powered. Yes Sir! Ingen batterier men kun solceller. Det tog noget tid at vænne sig til, at der ikke var nogen off knap på den. Det var tider og den havde de der aflange taster med “2nd” og “mode” . Har du nogensinde set noget så fedt på en lommeregner? Nej, det tror jeg nok ikke lige du har 😉

Jeg må dog erkende, at til trods for det åbenlyst hippie-agtige i solceller og ikke mindst de aflange knapper, så var det ikke nok til at regne det med tøserne ud.

TI-68, Gymnasiet
Efter folkeskolen blev det tid til at regne den ud – for alvor. Til det formål måtte der naturligvis opgraderes på lommeregner fronten. Er faktisk lidt i tvivl om hvorvidt jeg fik opgraderet før eller efter skolestart i 1.G. Det er egentlig heller ikke så afgørende. Det vigtige er, at TI-34 blev ganget med to, og blev til en Texas Instruments TI-68. Advanced Scientific. Ku’ det blive meget vildere end det? Jeg tror det ikke.

Det passede meget godt til gymnasiet. Som gymnasie-elever vidste vi naturligvis alt, om ALT. Og så kan man altså ikke klare sig med mindre end en lommeregner, der er advanced scientific. Det kan I godt forstå, ikke? Godt nok havde min TI-68 ikke de der aflange knapper som TI-34. Men til gengæld, så var den advanced scientific!

Selvom TI-68 var advanced scientific, så må jeg blot endnu en gang erkende, at ej heller DET var nok til at regne ungmøerne ud.

Texas Instruments TI-34 Texas Instruments TI-68 Texas Instruments TI-85

TI-85, Universitetet
I gymnasiet lærte vi, at vi desværre ikke vidste alt, om ALT, som vi ellers havde troet. Faktisk fandt vi ud af, at jo mere vi lærte, jo mere var der, som vi ikke forstod. Hvad gør man så? Ja, man opgraderer sgu da sin lommeregner, hvad ellers?

Nu var jeg også begyndt på universitetet, og så var det jo om at kunne regne den ud… med de bedste af de bedste. Texas Instruments TI-85. Lommeregnerens svar på en formel-1 racer kombineret med en kamphelikopter. I én og samme maskine. Bemærk det store display som kan bruges til at tegne grafer på, og bemærk også de øverste F-taster, der har forskellige funktioner afhængig af hvad man lige laver med lommeregneren. Mulighederne er uendelige. U-en-de-lige!

Det lidt paradoksale er så, at jeg ikke husker at vi brugte lomeregneren så forfærdeligt meget på universitetet. Men muligheder… tænkt nu på de uendelige muligheder. TI-85 burde havde heddet TI-Unlimited-Power! Det er sådan det føles at bruge den.

Jeg har stadig min TI-85, og jeg bruger den stadig til diverse småudregninger.
Nogen vil måske påstå, at der findes en app til min mobil der kan det samme, men til jer vil jeg bare sige: Ti stille!
En rigtig mand har en ordentlig lommeregner og han ved hvordan den skal bruges. Apps på mobiler er for skvatnavler der er under tøflen!

Så mangler jeg egentlig bare lige at få regnet den der med tøserne ud. Godt nok er tøserne efterhånden blevet til kvinder, men de er sgu ligeså umulige at regne ud som de hele tiden har været. Desværre har ingen lommeregner fra Texas Instruments endnu formået at løse den ligning.

Hvad med dig? Har du en lommeregner eller er du under tøflen?

10 tanker om “Texas Instruments Lommeregner”

 1. Klarer mig med mobilen. Og er IKKE under tøflen – af naturlige årsager, hi….. Men lige et spørgsmål om det med 34, 68 og 85. Hvis man doblede den første op, hvorfor så ikke nr. 2. og hvorfor er det nu TI-80 og 81 der bruges? Er det ikke noget rod. Eller ku de heller ikke regne den ud, dem der laver de lommeregnere, der efterhånden har format af en pc…… 🙂

 2. Der er da iøvrigt også en der hedder TI 30 – ved jeg fra arbejde, for de bruges til “folkeskoleeleverne”……

 3. Fordi der ikke findes/fandtes nogen TI-136 😉

  Så vidt jeg husker, så er nummerrækkefølgen mest et udtryk for hvor smart lommeregneren er. Så større nummer = mere fancy. Det kan være ændret siden sidst jeg købte sådan en, men det kan jo forklare hvorfor folk i dag bruger TI-80 og TI-81. De har måske ikke brug for mere funktionalitet?

 4. Jeg anskaffede mig en HP 20S i gymnasiet, og den har fulgt mig siden.
  (Den kan sågar programmeres, og jeg kan huske, at jeg engang i tidernes morgen også brugte det til noget). Jeg nåede aldrig rigtigt til en model med grafer osv.

  Den har også fremkaldt smil hos kolleger, når jeg har siddet med lommeregneren i hånden for at dobbelttjekke, om prototyper af super-fancy og avancerede Excel-ark nu også regnede rigtigt.

 5. Ja, jeg har også mere end én gang brugt min pålidelige lommeregner til at dobbelttjekke fancy regneark. Det er jo nødvendigt i disse dage, hvor de unge tror at alt hvad computeren spytter ud automatisk er helt korrekt i første hug 🙂

 6. Jens Peter Sørensen

  Skal der regnes igennem er det kun på en HP, alt andet er for tøser.

  Mester man først OPN, vender man næppe tilbage til en eller anden Texas TI-Træls……

 7. Som jeg skrev på Facebook… OPN, er det ikke lidt det samme som at insistere på at måle alting i imperialistiske enheder, selvom resten af verden bruger metersystemet? 😉

 8. Jeg lever med min TI-89 ved min side siden gymnasiet. Intet er som at have sin gode funktionel lommeregner på skrivebordet lige ved siden af sin laptop!

 9. I gym, der var vi tvunget til at købe os en TI-85 – en lommeregner jeg ikke har brugt siden. Men jeg kan dog huske at vi spillede spil på den, såsom snake osv.

 10. Det lykkedes mig faktisk at få lagt et sidescroller space spil ind på min lommeregner. Det var ikke nødvendigvis et særligt godt spil, men det faktum at man kunne sidde med lommeregnen i hånden og ligne en mønsterelev, når man i virkeligheden brugte matematik-timen på at lave highscore, det var det hele værd!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *