Spring til indhold

Det tager 10000 timer

Malcolm Gladwell

Med talent og en hvis portion intelligens kan man komme langt. Men det er træning der gør underværker. Så hvis du vil være god – blandt de bedste i verden – så kræver det mindst 10000 timers træning.

I karate siger vi ofte, at man skal lave en teknik 100 gange for at kunne huske den, 1000 gange for at forstå den, og 10000 gange for at mestre den. Så måske denne nye viden ikke er helt så ny endda?

Malcolm Gladwell har skrevet en bog der hedder “Outliers”. En outlier indenfor statistikken er en observation (måling), der ligger langt fra alle de andre observationer. Så titlen passer meget godt på folk, der er ekstremt dygtige til noget, og hæver sig væsenligt over dem, der “bare” er dygtige.

Det Malcolm har fundet ud af er, at de folk, der er ekstremt dygtige til “noget”, ganske enkelt bare har øvet sig mere end de, der er knap så gode indenfor samme felt. Undersøgelserne viste hver gang, at ti tusinde timer, eller mere, er den “magiske grænse” for, hvornår man overgik fra “bare” at være god, til at blive rigtig god. Det viser sig ydermere, at det gælder indenfor alle felter. Det er der flere interessante perspektiver i synes jeg.

For det første bliver der slået en gigantisk pæl igennem myten om vidunderbørn, der bare kan det hele uden at øve sig. Det viser sig nemlig, at de netop HAR øvet sig – meget. Rigtig meget endda. Ingen børn er født med små fingre, der helt af sig selv kan samtlige Mozarts værker. Det må øves.

For det andet, så viser det også, at man skal øve sig, hvis man vi være god. Noget som næsten er blevet helt glemt i den moderne pop kultur, hvor alting helst skal kunne læres og fordøjes på timer… Det minder mig om mit tidligere indlæg omkring at lære at meditere, og hvor lang tid det tager.

Jeg lider naturligvis ikke af den vrangforestilling, at plattenslagere, brugtvognforhandlere og andet skidtfolk nu holder op med at pushe deres “Bliv verdensmester på 30 minutter” foredrag og kurser. Jeg vil blot i stilhed fryde mig over, at gammel visdom stadig holder, og at jeg har ret, når jeg (igen, igen) konstaterer:

Der er ingen genveje til noget sted, der er værd at tage hen!

I øvrigt, så er ti tusinde timer det samme som tre timers øvning hver eneste dag – i ti år! Så lang tid tager det altså bare.
Så kan du godt komme i gang med at øve dig… 🙂

5 tanker om “Det tager 10000 timer”

 1. Hej Jan

  Nu må du stoppe med de her artikler :-). Enhver med bare en lille smule omløb i hovedet ved, at man ikke bliver verdensmester til noget som helst ved at bruge en halv time om dagen i 2 uger eller noget lignende. Jeg er helt overbevist om at du ikke skal være bekymret for hr. og fru Danmark, de ved det også godt. Tjah hvis jeg dog lige skulle komme i tanke om nogen som meget hurtigt ville blive verdensmester, måske endda olympisk mester til noget, så var det dig din frækkert 🙂
  Hep
  Søren

 2. Jamen Søren, jeg er enig i at enhver med bare en smule omløb i hovedet kan regne det ud.
  Der findes desværre bare en del mennesker uden omløb i hovedet 😉

  For eksempel ser vi tit folk begynde at træne kampsport, og bliver fuldstændig rystede over, at de ikke kan blive sortbælter på en måned, eller et år.

  Der er også masser af mennesker der markedsfører sig som eksperter i både det ene og det andet tekniske område. Eneste erfaring de har er et to dages seminar hos en rigtig ekspert.
  Eller værre endnu… de sælger kurser indenfor et område, som de markedsfører sig selv, som værende eksperter i.

  Jeg kunne blive ved. 🙂
  Jeg synes det er et gennemgående tema i den moderne verden, at folk gerne vil høste fordelene, men de gider ikke lave arbejdet der fører til, at man opnår de fordele.

  Men du har ret. Jeg er naturligvis undtagelsen. Jeg kan blive verdensmester i alt på ingen tid… jeg har bare ikke lige tid i dag 😀

 3. Ok Jan, du har muligvis ret :-). Jeg har måske bare været “heldig” ikke at støde ind i ret mange af disse personer, hverken dem uden så meget omløb i hovedet eller “plattenslagerne”, alternativt kunne tænkes at jeg ikke har evnerne til at opdage dem :-).
  Har du tænkt over om du bliver specielt tiltrukket af disse typer, fordi du er så kæk og fræk ;-)? Men ok jeg kunne godt forestille mig, at der kommer mange i karatemiljøet som råber og skriger og tror at man kan blive olympisk mester på et par timer 🙂
  Hep Søren

 4. Pingback: At kunne noget | Deskwindo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *